Categories
Gambar Keluarga Umum

Aktiviti Menjelang Raya

DSC 2676

Anak-anak memang diutamakan pada raya kali ini. Nampaknya Amyra & Mikail beraya sakan tahun ni. Amyra tak sabar nak memakai tudungnya beraya nanti.

DSC 2677 DSC 2675 DSC 2674

Aku dan isteri sederhana sahaja. Yang penting baju melayu & baju kurung raya kami yang sedondon tu dah siap.

DSC 2661 DSC 2662

Superhero aku, Mikail semakin ligat untuk belajar meniarap. Nampaknya, usahanya berbaloi. Dia dah pandai meniarap dan rebah-bangun dengan mudah. Baju raya, kasut raya dia aku dah sediakan. Tak sabar nak sedondon dengan Mikail raya nanti.

DSC 2622 DSC 2613DSC 2629 DSC 2612

Malam 13 September lepas, aku celebrate hari jadi wife aku dengan sederhana sahaja. Tanpa kek dan lilin. Kami ke KFC dan makan pun burger sahaja kerana masih kenyang lepas berbuka puasa. Malam tu ambil kesempatan ‘dating’ dengan wife. Suasana tak berapa romantik kami terganggu dengan deruman enjin mosikal kapcai mat semprit rempit. Aku ambik kamera dan try shoot buat light trail. Ok jugaklah hasilnya..

DSC 2631 DSC 2636DSC 2639 DSC 2638

Kereta aku juga beraya berseorangan kali ini kerana akan ditinggalkan selama 2 minggu sepanjang aku cuti beraya di Sarawak. Banyak jugak yang kereta aku ‘minta’ untuk raya kali ini iaitu major service. Selain tu, pagi Ahad lepas aku datang rajin, aku wash & wax kereta aku. Lepas tu kepenatan.. Nasib baik puasa dapat tahan lagi.

Categories
Keluarga Kerja

Aku Kepenatan Hari Ini

P5071431

Hari ini..

Aku ke Kiulu, Tuaran & Kota Belud untuk sebutharga semula ‘Projek Sakit’ Tabika KEMAS. Projek ni dah di’award’ kepada kontraktor lebih setahun yang lepas. Tapi tak siap kerana kontraktor lepas tangan/cabut lari/putarbelit… Jadi, nak buat macam mana? ‘BLACKLIST’lah jawabnya! Padan muka korang kontraktor-kontraktor durjana.. Kesian anak-anak kampung menunggu Tabika yang diharapkan tapi tak siap-siap. Esok pulak ke Daerah Ranau untuk tujuan yang sama. Projek Sakit ni pernah masuk paper Berita Harian Sabah/Sarawak¬† Jumaat lepas..

Hari ini..

Aku rasa sangat penat! Perjalanan yang jauh dan kepanasan sang mentari cukup mencabar! Inilah dugaan bekerja di bulan puasa. Sepanjang perjalanan (200km++).. aku sempat melelapkan mata¬† dan didingini penyaman udara kereta ‘Prado King’ yang sememangnya cukup dingin. Keluar dari pejabat pukul 8 pagi dan sampai di pejabat semula jam 4.30 petang.. Nasib baik pergi kerja naik motor kapcai aku tu.. kalau naik kereta.. berbuka puasa seperti semalamlah jawabnya. Berbuka puasa di dalam kereta..

Hari ini..

Mikail ke klinik. Ada monthly appointment dengan doktor. Berat Mikail sekarang 6.3kg.. Isteri aku yang menghantar anak aku ke klinik. Sejak akhir-akhir ni aku sibuk dengan kerja. Nasib baik isteri aku pandai memandu. Aku semakin yakin dengan kecekapan isteri aku memandu kereta. Al-maklumlah.. muka bumi di tempat tinggal aku ni… bergunung ganang.

Hari ini…

Aku menerima emel ini..

Tempat Pertama

– Handphone Nokia 1650 bernilai RM 189
– Hotlink Sim Card bernilai RM 8
– Voucher Mc Donald bernilai RM 50
– Kupon Diskaun Pakej RahsiaPromosiPercuma bernilai RM 20
– Kupon Diskaun eBook Panduan Banner bernilai RM 20
Spesifikasi handphone Nokia 1650
http://www.nokia.com.my/find-products/all-phones/nokia-1650

Tempat Kedua

– Handphone Nokia 1202 bernilai RM 135
– Hotlink Sim Card bernilai RM 8
– Voucher Mc Donald bernilai RM 20
– Kupon Diskaun Pakej RahsiaPromosiPercuma bernilai RM 15
– Kupon Diskaun eBook Panduan Banner bernilai RM 15
Spesifikasi handphone Nokia 1650
http://www.nokia.com.my/find-products/all-phones/1202

Tempat Ketiga

– Voucher Mc Donald bernilai RM 20
– Kupon Diskaun Pakej RahsiaPromosiPercuma bernilai RM 10
– Kupon Diskaun eBook Panduan Banner bernilai RM 10

BERMINAT, KLIK SINI!

Hari ini..

alah cukup lah.. esok sambung lagi..

Categories
Gambar Keluarga Umum

Beraya dengan Superhero!

DSC 2531

Entri ni asalnya semalam aku update. Kerana terlalu penat, laptop pun malas nak sentuh malam tadi.

Tajuk entri ni bukan bohong. Ianya benar dan disahkan! hahaha.. Sebenarnya, aku amat teruja kerana akan beraya dengan cahaya mata kedua aku yang aku anggap Superhero kerana dia adalah Anak Lelaki Pertama Aku & Cucu Lelaki Pertama keluarga aku. Kehadiran Superhero aku, Mikail sememangnya disyukuri kerana keluarga aku memang ketandusan kaum Adam. Kaum Hawa tu memang ramai.

DSC 2470 DSC 2471 DSC 2479 DSC 2497

2 minggu sebelum ‘terbang’ ke Sarawak.. aku rasa semakin bersemangat nak beraya. Pada 16 September 2009.. penerbangan dari KKIA ke Sibu. Aku dah mula menghitung hari. Persiapan raya yang aku buat adalah sederhana sahaja. Setakat ini, baju raya aku cuma sepasang saja dan sedondon dengan isteri aku Nur Fatihah, anak perempuan aku Nacqrisma Mia Amyra dan Superhero Aku Muhamad Nacqris Mikail. Isteri aku adalah 3-4 pasang baju raya. Tema tahun ni warna UNGU atau lebih dikenali warna purple! Tak sabar nak melihat Mikail memakai baju raya yang comel seperti pada gambar di atas/bawah tu!

DSC 2527 DSC 2530 DSC 2532

Raya kali ni memang amat bermakna bagi aku.

Categories
Gambar Keluarga

Mikail Sudah 4 bulan

papa

Pejam-celik pejam-celik, anak aku yang kedua, Mikail dah berusia 4 bulan. Sudah menjadi fitrah budak lelaki, anak aku memang seorang bayi yang cukup aktif dan lasak. Pada peringkat usia sebegini, dia sedang belajar meniarap. Yang lucunya, dia cuba meniarap sehingga menangis kerana tak berjaya meniarap. Alhamdulillah, sejak semalam dia sudah pandai meniarap dengan jayanya. Sekarang dah mula nak angkat punggung nak bergerak ke depan pulak.

DSC 1940 DSC 1941

p/s: anak aku mmg putih macam wife aku..

Categories
Gambar Keluarga

Anak Perempuanku Suka ‘Terbang’

Tak tahu nak cakap macam mana anak perempuan aku ni. Memang dia suka melompat-lompat (biasalah budak-budak). Siap minta aku ‘shoot’ dia pulak.

 

Aksinya..

DSC 1616 DSC 1624 DSC 1634 DSC 1635

Pose paling slumber..

DSC 1640

 

Akibatnya

DSC 1741

Categories
Keluarga

Pendidikan Tidak Formal Sebagai Langkah Awal

Anak adalah aset yang amat penting. Anugerah Allah yang tak terkira nilainya. Bangaimana kita mencorak mereka, begitulah hasilnya bila mereka sudah meningkat kanak-kanak, remaja dan seterusnya dewasa nanti.

DSC 0364 DSC 0359

Amyra yang amat disayangi mula menunjukkan minat untuk belajar. Dia sudah pandai memesan aku supaya beli buku, pensel tulis, pemadam dan pensel warna. Aku amat menyokong ibunya yang sentiasa mengajar dia membaca dan menulis. Niat hati kami nak hantar Amyra ke Smart Reader Kid’s. Namun jarak yang terlalu jauh dari rumah dan kos yang agak mahal membantut niat aku dan isteri. Sebagai persediaan awal, banyak juga yang telah aku belikan untuk Amyra supaya belajar di rumah. Kebanyakkannya berasaskan permainan seperti ada bunyi dan video serta mempunyai warna dan grafik yang menarik seperti laptop kanak-kanak, kad bergambar, telefon mainan yang ada pelbagai muzik,buku berpelekat Tigger & Pooh kegemarannya dan aku hadiahkannya basikal roda tiga sebagai hadiah hari jadinya baru-baru ni.

tokwi

Seminggu aku biarkan Amyra mendengar lagu kanak-kanak yang aku muat turun dari internet seperti Anak Itik Tok Wi.. ternyata kebolehannya menghafal lirik tak boleh dipertikaikan. Walaupun sebutannya yang agak lari dari sebutan sebenar namun tetap menghiburkan sesiapa yang mendengar (Silap-silap boleh masuk Rancangan Jangan Lupa Lirik…) Aku mula memuat turun lagi banyak lagu nyanyian untuk kanak-kanak yang ternyata banyak di internet. untuk minggu depan, Lagu Rasa Sayang akan aku ajar kepada Amyra.

Namun, perancangan kami untuk Amyra adalah untuk menghantarnya ke sekolah cina bila dia cukup umur nanti mungkin akan diteruskan.

Categories
Gambar Keluarga

Kasut Pertama Mikail

DSC 0115-tile

Minggu lepas shopping bersama wife di Centre Point Kota Kinabalu. Masuk 1 kedai terlihat 1 kasut yang chumel.. terus suka dan terbayang Mikail memakainya. Cuma ada saiz yang besar. Aku Peduli! Aku Beli!

psstt: Aku suka corak celoreng askar

Info Kasut

Harga: RM15 (murahkan)
Pengeluar: Vincent Shoe Store (Sweden)

Categories
Keluarga

5 Ogos 2009 = Amyra 3 Tahun

 

P6273167-horz

amyra 1

Papa nak ucapkan Selamat Hari Lahir untuk Amyra yang tersayang! Tahun depan, insyaallah Amyra akan masuk tabika!

 

Categories
Gambar Keluarga

Aksi Mikail

DSC 0016 DSC 0018 DSC 0027 DSC 0028 DSC 0029 DSC 0030 DSC 0032 DSC 0033DSC 0036 DSC 0038 DSC 0039 DSC 0040 DSC 0052 DSC 0057

DSC 0031 DSC 0037

Categories
Keluarga

Mikail Dah Sihat!!

Senang rasa hati, anak dah sihat!

P7193921