Categories
Kesihatan

Cabar Diri Menawan Puncak Bukit Botak, Sepanggar

Hujung minggu lepas kami sekeluarga melakukan aktiviti yang agak lasak isitu mendaki bukit. Perancangan mendaki bukit ini sudah agak lama cuma kesempatan masa tiada. Kebetulan hujung minggu lepas tiada aktiviti, kami meneruskan rancangan kami.

Memang banyak bukit sekitar Kota Kinabalu yang boleh didaki seperti Bukit Perahu, Bukit Tirig, Bukit Kopungit, Bukit Botak dan beberapa bukit yang lain.

Kali ini kami memilih untuk mendaki Bukit Botak (juga dikenali dengan nama Bukit Gondol) dan pendakian kami bersama team jurulatih Kelab Taekwondo MBV Tuaran. Lokasi bukit ini berhampiran UITM Kota Kinabalu.

Mendaki Bukit Botak Sepanggar, KK (7)
‘Supermom’ berusaha ke puncak.

Semasa masih remaja, saya dan isteri pernah mendaki gunung bersama. Kami memang suka cabaran dengan aktiviti lasak seperti berkhemah, merentas hutan, berkayak selain mendaki bukit/gunung.

Mendaki Bukit Botak Sepanggar, KK (2)
Berat Nufail 20kg.

Cabaran kali ini ditambah dengan penyertaan anak-anak. Nufail yang berusia 3 tahun antara ‘bebanan’ yang perlu diangkat naik dan turun.

Soal keselamatan memang dititikberatkan. Anak-anak memang teruja dengan aktiviti ini dan mereka mempunyai tahap kecergasan yang tinggi berikutan latihan taekwondo yang mereka jalani 4 kali seminggu.

Mendaki Bukit Botak Sepanggar, KK (1)
‘Supermom’berjaya menawan puncak.

Saya turut berbangga dengan semangat cekal isteri kerana mampu sampai ke puncak bukit walaupun sesekali pernah terlintas untuk menyerah kalah.

Kami mengambil masa hampir 1 jam untuk naik dan 1 jam untuk turun.

Mendaki Bukit Botak Sepanggar, KK (5)
Cabaran menuruni bukit.
Mendaki Bukit Botak Sepanggar, KK (4)
Coach Josephine dan Nufail

Coach Josephine turut membantu membawa Nufail semasa menuruni bukit.

Mendaki Bukit Botak Sepanggar, KK (6)
Pemandangan atas puncak Bukit Botak Sepanggar, KK
Mendaki Bukit Botak Sepanggar, KK (9)
Berjaya ke puncak bukit.
Mendaki Bukit Botak Sepanggar, KK (3)
Scene paling best. Gambar oleh isteri.

Video ‘Live” di puncak Bukit Botak, Sepanggar.

Categories
Keluarga

Apabila Anak Dah Ketagih Kartun

BOBOI BOY –  Siri animasi yang menjadi fenomena masa kini sedang menjangkiti anak aku-anak juga. Selain siri animasi Boboi Boy ni, Upin & Ipin turut menjadi tontonan mereka untuk kali yang ke berapa ntah.. aku pun tak tahu. Mereka ni cukup peka dengan masa siaran siri animasi ni.. siap tanya lagi aku dan isteri..

  • “hari ni hari apa?”
  • “sekarang pukul berapa?”

Kira ok juga, sambil menonton tu, ada juga benda baru yang dipelajarinya. Mikail sekarang sering meniru dialog dan secara tak langsung dia belajar becakap dengan lebih lancar.

Hannah pula hanya tahu ketawa sahaja bila abang dan kakaknya ketawa. Nampak gigi susu Hannah yang comel tu.

Apa yang lucunya, Amyra tak pandai sebut nama Gopal.. asyik tersebut nama Kupal saja… hihihi. Dia sekarang dah tahu semua channel kartun yang dia minat. Remote Astro tu memang dia yang punya!!

Sumber: http://www.animonsta.com

Categories
Keluarga

Bersediakah Menjadi Bapa? Semak ‘CHECK LIST’ Sebelum Isteri Bersalin di Hospital..

Entri kali ini lebih fokus kepada wanita hamil. Yang bakal hamil dan tak akan hamil dialu-alukan membacanya..

Dua minggu lepas aku habiskan setiap hari Sabtu dengan menemani isteri di Hospital Likas atau nama barunya Hospital Kanak-Kanak dan Wanita (Nama baru sejak Ogos 2009). Sabtu pertama, menemani isteri melakukan senaman Antenatal dan Sabtu yang satu lagi mengikuti kelas/ceramah untuk program ‘Father Friendly’ dan rawatan selepas bersalin (post-natal)..

Father Friendly ni lebih kepada persediaan untuk bersama isteri di dewan bersalin nanti.. Aku berniat nak sambut sendiri kelahiran anak aku yang ke-3 ni.. Tapi, mampukah aku yang takut dengan darah ni? Aku akan kuatkan semangat untuk menemani isteriku nanti.Walaupun anak dah nak masuk yang ke-3, namun ada lagi perkara yang belum dipelajari.Banyak lagi yang aku dapat semasa berada di hospital.

Oklah, kali ini nak berkongsi seperti tajuk entri. Ambil pen dan kertas. Salin semua tu..

Senarai keperluan bayi di hospital

  1. 2 helai tuala mandi
  2. 2 helai selimut
  3. 20 helai kain lampin / pampers
  4. 2 pin besar
  5. 4 helai seluar kalis air
  6. 4 helai baju / baju sejuk
  7. 4 pasang seluar panjang
  8. 4 pasang sarung kaki dan sarung tangan

Senarai keperluan ibu di hospital

  1. 1 helai tuala mandi
  2. 1 helai tuala muka
  3. 20 keping tuala wanita bersalin (dengan gelung) dan tali
  4. 3 helai baju tidur (boleh dibuka di bahagian hadapan, memudahkan untuk menyusu bayi)
  5. 1 helai pakaian biasa
  6. 2 pasang stokin
  7. 1 pasang selipar
  8. 3 helai coli khas untuk menyusu
  9. 2 pasang pelapik coli
  10. 5 helai seluar dalam pakai buang
  11. sikat
  12. berus gigi dan ubat gigi
  13. barang-barang mandian / kosmetik (bedak,sabun dll)
  14. pakaian untuk pulang ke rumah
  15. bahan bacaan
  16. susu sesuai untuk ibu menyusu seperti ANMUM 2

Senarai yang perlu dibawa oleh bapa

  1. surat rujukan doktor
  2. kad pengenalan anda
  3. surat nikah
  4. wang
  5. surat pengesahan majikan (penjawat awam)
  6. charger henpon (jika perlu)

p/s: simpan artikel ini untuk rujukan korang semua! pasti korang akan lalui semua ini..