Akhirnya.. Dilema Balik Beraya Dah Terjawab

Itinerary AirAsia Balik Kampung Raya 2015 2

Itinerary AirAsia Balik Kampung Raya 2015 2

Puasa kini sudah seminggu, dilema untuk balik ke kampung memang menjadi kebiasaan setiap tahun. Bukannya dilema samaada balik ke kampung atau tidak, dilemanya cuma perjalanan balik ke kampung beraya nanti.

Beberapa tahun yang lepas, kami sekeluarga pernah balik beraya ke kampung dengan menaiki kereta Waja kami. Perjalanan dari rumah kami di Kota Kinabalu ke Asajaya Sarawak lebih kurang 1500km. Kami mengambil masa 3 hari perjalanan kerana singgah ke rumah saudara mara di Miri dan bermalam di Roban (kampung isteri) sebelum bergerak menuju ke Asajaya, Kota Samarahan, Sarawak.

Tahun ini pada asalnya kami memang merancang untuk balik beraya menaiki kereta lagi. Namun, selepas membuat beberapa pertimbangan, kami akhirnya menukar rancangan dengan balik ke kampung menaiki pesawat.

Kelebihan sebagai penjawat awam, diberi peluang untuk menggunakan Waran Udara sekali setiap tahun untuk balik ke wilayah asal (Sarawak). Namun, kelebihan tersebut saya akan guna untuk balik ke kampung cuti sekolah hujung tahun nanti.

Itinerary AirAsia Balik Kampung Raya 2015

Saya sudah menempah tiket ‘promosi’ AirAsia untuk balik ke kampung raya tahun ini. Cuma cuti sekolah anak-anak kena ‘extend’ sedikit kerana terpaksa bercuti sekolah awal dari biasa.

Anak-anak memang sudah tidak sabar untuk balik ke kampung.

About Encik Mus

Bapa kepada Nacqrisma Mia Amyra, Muhamad Nacqris Mikail, Nacqrisma Hannah dan Muhamad Nacqris Nufail.

View all posts by Encik Mus →

2 Comments on “Akhirnya.. Dilema Balik Beraya Dah Terjawab”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.