Cara Mudah Dan Jimat Masa Mengesan Kiriman Pos

Tracking Malaysia's Largest Shipment Tracking Platform

Mengesan Kiriman Pos adalah rutin harian saya. Setelah hampir satu tahun berkecimpung dalam perniagaan dalam talian, pelbagai cabaran yang telah dilalui.

Sebagai pemain baru dalam industri atas talian, banyak perkara yang perlu dipelajari. Banyak kemudahan dan teknologi yang boleh membatu melancarkan lagi perniagaan tetapi tidak ada pendedahan. Kali ini saya kongsikan artikel mengenai urusan pos.

Sebelum ini juga, saya pernah berkongsi cara membuat kiriman barang dengan murah dan mudah, boleh rujuk pada artikel Jimat RM113.50 Pos Barang Ke Sabah Dengan EasyParcel.

Adat berniaga, adakala tempahan diterima di luar jangka dan ada masa pula adalah sebaliknya. Kesediaan menerima dan mengurus tempahan yang banyak sesekali akan terjadi kiriman yang dipos akan lambat diterima atau tidak dapat dihantar kepada pelanggan. Kita terpaksa merujuk kepada penyedia kurier seperti pos laju untuk mengetahu kedudukan kiriman yang sudah dibuat.

Jadi, saya ingin kongsikan cara mudah Mengesan Kiriman Pos yang dibuat tanpa kita bersusah payah membuat pengesanan secara manual kiriman pos tersebut. Hanya beberapa klik sahaja diperlukan.

Mengesan Kiriman Pos Menggunakan Web Tracking.my

Pada masa ini, terdapat beberapa penyedia platform pengesan kiriman pos menggunakan laman web ditemui. Namun saya lebih tertarik kepada laman web tracking.my. Ini adalah reviu saya setelah menggunakan web ini dan artikel reviu ni bukan pos berbayar ya.

Tracking.my – Malaysia’s Largest Shipment Tracking Platform

Kelebihan yang terdapat di laman web tracking.my adalah seperti berikut;

Kesan hampir 60 syarikat kurier

Ya, 60 syarikat. Kita tidak perlu membuka banyak web syarikat kurier, cuma perlu sediakan nombor ‘tracking’ sahaja kemudian mulakan carian pengesanan kiriman.

Notifikasi status kiriman

Jika kita menguruskan banyak kiriman setiap hari, sudah pasti tiada masa membuat semakan kududukan kiriman. Namun dengan web ini, cuma perlu masukkan nombor tracking, alamat emel dan nombor telefon. Setiap kali ada pergerakan pada kiriman, ianya terus dihantar ke emel yang telah dimasukkan.

Auto Track Pos
Auto Track Pos – masukkan emel dan nombor telefon.
Mengesan Kiriman Pos Menggunakan Web Tracking.my
Emel notifikasi diterima.

Mudah dan jimat masa

Kita tidak perlu buka banyak laman web. Semoga perkongsian ringkas ini membantu melancarkan lagi pernigaan atas talian anda ya.

Share artikel ini jika memberi manfaat kepada anda.

About Encik Mus

Nama saya Encik Mus sebagai penulis blog ini. Penulisan dalam blog ini adalah pandangan peribadi saya dan tidak dibenarkan menerbitkan semula kandungan blog ini di media yang lain tanpa kebenaran saya. Sebarang pertanyaan boleh anda buat melalui halaman "Hubungi Saya". Terima kasih.

View all posts by Encik Mus →

6 Comments on “Cara Mudah Dan Jimat Masa Mengesan Kiriman Pos”

  1. Zaman sekarang macam-macam 3rd party application dibangunkan tetapi source api digunakan dari syarikat penghantaran. Walau bagaimana pun kebergantungan data ada beberapa kelemahan menjadi sistem application juga kurang cekap.

  2. sekarang dah mudah.

    banyak servis yang sediakan.

    dulu, jenuh gak dok ulang-alik dari pintu rumah ke peti surat rumah.

    haha

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.