Categories
Permotoran

Cubaan Repair Proton Waja Wiper Motor Yang Rosak

Proton Waja Wiper Motor

Kereta Proton Waja yang sudah berkhidmat belasan tahun merajuk lagi. Memang sakit mata juga dibuatnya bila memandu dalam hujan yang agak lebat dan pemanduan waktu malam memang mencabar kerana pandangan samar-samar.

Kerosakan yang tidak dijangka.

Kali ini, motor pengelap cermin (Wiper Motor) pula rosak. Pada mulanya saya mencari cara untuk membaiki sendiri motor wiper ini. Jumpalah beberapa artikel di blog. Jadi, saya cuba mana yang boleh.

Saya cuba membersihkan terminal plat tembaga (3 bilah) dalam gambar tu dan membengkokkannya sedikit supaya sentuhannya dengan motor wiper lebih kuat. Saya merujuk pada artikel Proton waja wiper tidak mahu berputar.

Jadi, memang berhasil dan wiper kembali menyapu cermin seperti biasa.

Namun, keesokkan harinya..

Wiper buat hal lagi. Kali ini, memang langsung tak mahu bergerak. Saya pun bawa terus ke bengkel memandangkan saya kebetulan berada di Pekan Tuaran.

Categories
Permotoran Umum

Pengalaman Pertama Mendail Nombor Kecemasan 999

Kemalangan Jalan Raya Di Jalan Sulaman, Sabah

Assalammualaikum dan salam sejahtera.

Agak lama blog ini tidak dikemaskini dengan entri baru. Pada hakikatnya banyak coretan yang didraf dan penulisannya belum menemui penyudah entri yang menarik.

Pagi tadi..

Semasa saya menaiki motorsikal menuju ke tempat kerja, saya menyaksikan kemalangan jalan raya di depan mata. Saya agak terkejut dan segera memberhentikan motorsikal.

Kelihatan 4 mangsa kemalangan dan salah seorangnya tidak sedarkan diri.

Beberapa orang awam yang lain turut membantu mengeluarkan mangsa.

Tidak ada apa yang terlintas di fikiran saya, cuma tangan terus mendail nombor kecemasan 999. Inilah kali pertama saya menghubungi talian berkenaan. Panggilan saya disambut segera dengan sapaan mesra pegawai yang bertugas.

Segala butiran saya sebagi pengadu diambil oleh pihak ‘call-center’ dan talian dilencongkan ke hospital terdekat. Beberapa minit kemudian, pihak polis menghubungi saya dan mengambil keterangan saya.

Malangnya, pada masa yang sama tiada ambulans yang terdekat (Hospital Likas) kerana ia baru sahaja bergerak ke lokasi kecemasan lain sebelum saya menelefon mereka. Saya diberitahu mereka akan menghantar ambulans dari Hospital Queen Elizabeth.

Mujurlah, keadaan trafik kurang pada hari ini kerana ramai pengguna jalan raya sudah balik kampung untuk merayakan Pesta Kaamatan.

Tidak lama selepas itu, seorang anggota trafik sampai dan membantu mengawal lalu-lintas yang menjadi ‘sesak tiba-tiba’ kerana masing-masing memperlahankan kenderaan menyaksikan insiden tersebut.

Tidak kurang juga ramai yang menjadi ‘wartawan facebook’.

Setelah semua mangsa dibawa ke hospital, saya terus ke pejabat.

Sepanjang perjalanan, saya terfikir betapa pentingnya menyimpan nombor-nombor telefon kecemasan terutama yang menyediakan perkhidmatan ambulan dari agensi yang berkaitan seperti Bulan Sabit Merah, Jabatan Pertahanan Awam, St. John Ambulance dan agensi lain.

Categories
Permotoran

Proton Waja Kurang Pecutan Dan Semput

Semalam Proton Waja merajuk lagi.

Kali ini kereta Waja saya menghadapi masalah dalam memecut. Kadang-kadang hendak memotong pun rasa kurang yakin. Kereta seperti hilang kuasa.

Saya membawa kereta untuk diperiksa mekanik. Mekanik memberitahu untuk membuat pemeriksaan dengan lebih teliti sebelum menukar sebarang alat ganti.

Categories
Permotoran

Selepas Proton Waja Berusia 12 Tahun

image

Dari minggu lepas saya ingin kongsikan kisah ini. Namun baru hari ini berkesempatan berbuat demikian.

Categories
Permotoran

Susah Hati Bila Kereta Rosak

image

Memang macam dirancang, rancangan asal nak servis kereta awal bulan Mei. Memandangkan baki kilometer perjalanan masih ada 800km sebelum mencecah 5000km, saya tangguhkan niat tersebut.

Namun, nasib tidak menyebelahi saya. Kereta Proton Waja yang isteri saya guna mengalami masalah “overheat” dan menyebabkan radiator bocor. Inilah kali pertama mengalaminya sendiri. Biasa mendengar cerita kawan-kawan sahaja yang pernah kena masalah ini.

Masalah “overheat” ini bermula petang semalam. Kebetulan isteri baru balik dari menghantar anak ke sekolah. Berasap ketika mahu parking kereta. Nasib baik sudah sampai di rumah. Tidak tahulah kalau terjadi di jalan. Kebetulan saya masih bekerja, saya cuma dapat melihat kesan kepanasan itu sebelah malamnya. Saya isi penuh tangki air radiator.

Pagi tadi, sebelum bergerak ke bengkel di Tuaran, saya periksa lagi air dalam tangki radiator. Memang ada berkurangan sedikit. Rasanya memang sahlah bocor. Kereta dipandu ke bengkel dan nasib baik masih mampu bertahan.

Sampai di bengkel, mekanik memeriksa dan memberi keputusan supaya menukar radiator dan motor kipas (Denso).

Kali pertama terkena masalah ini, pengalaman yang amat berguna.

Menjadi satu kepayahan kepada saya dan isteri kerana bergantung harap kepada kereta Waja yang sudah berusia lebih 10 tahun untuk menghantar anak ke sekolah. Berkat ada ramai kawan, anak-anak menumpang kereta kawan dulu yang kebetulan menghantar dan menjemput anak-anak mereka di sekolah yang sama. Kalau tiada mereka, terpaksalah saya bercuti dan anak ke sekolah saya hantarkan dengan menaiki motorsikal.

Bila kereta telah selesai dibaiki, hati kembali senang walaupun berbelanja agak besar. Tak apalah, janji anak-anak selesa.

Posted from Samsung S3

Categories
Gambar Permotoran

Panduan Keselamatan Tayar Kenderaan

image

Posted from WordPress for Android

Categories
Permotoran

Tukar Cermin Kereta, Demi Keselamatan Bersama

image

Assalammualaikum dan salam sejahtera.

Agak lama senyap dari menulis entri baru. Banyak sebenarnya ingin saya ceritakan. Namun kesuntukan masa dan tiada peluang.

Baru sahaja lepasa solat Jumaat. Tiba di pejabat dan keaadaan sunyi. Inilah saatnya menaip entri.

Semalam saya menukar cermin depan kereta waja saya. Lama juga cermin kereta saya sudah retak. Namun saya bertangguh.

Bila dah ada sedikit rezeki dan kelapangan, akhirnya saya tukarkan jua dengan cermin baru (double layer). Keselamatan kami sekeluarga lebih penting dari segalanya.

Alang-alang dah masuk kedai kereta, saya juga memasang tinted kereta. Barulah selesa memandu.

Posted from WordPress for Android

Categories
Permotoran

Proton Preve 2012

image

Assalammualaikum dan salam sejahtera.

Akhirnya nama model proton baru sudah dikenalpasti. Apakah maksud di sebalik nama Preve?

Tak sabar untuk mengetahuinya.

Posted from WordPress for Android

Categories
Permotoran Umum

Perlukah Ikut Kelas Memandu Semula?

image

Assalammualaikum dan salam sejahtera.

Ini yang terjadi depan mata. Sorang pemandu kereta meletak kereta melintang masuk dua petak parkir.

Tak rasa bersalah ke dia? Atau dia kena masuk kelas memandu semula.

Posted from WordPress for Android

Categories
Keluarga Permotoran

Memandu Untuk Balik Kampung

Alhamdulillah. Baru sahaja lepas.bersahur. Waktu imsak di sini kalau mengikut jadual waktu berbuka phasa dan imsak yang disediakan Jakim adalah pada pukul 5.05 pagi.

Barang-barang sudah dimasukkan dalam kenderaan sejak semalam lagi. Cuma sekarang perlu buat ‘final check’ takut-takut ada yang tertinggal.

Tekanan angin tayar, air,  minyak dan lampu pada kenderaan sudah sedia diperiksa semalam. Hendak memulakan perjalanan jauh semuanya  harus diperiksa terlebih dahulu. Sekarang semuanya terserah kepada gaya pemanduan kita sahaja. Hendak perlahan atau sebaliknya.

Jarak perjalanan yang bakal.ditempuh sekejap lagi melebihi 300km dan dianggarkan mengambil masa 5-6 jam. Bagi aku, setiap pekan yang dilalui seperti Pekan Lachau, Pekan Sungai Tengang dan Bandar Serian. Setiap tempat pasti ada yang menarik.

Misi utama hari ini adalah mencari Buah Dabai. Semalam aku dah beli.setengah kilo. Harga sekilo pula adalah RM18.00. Kalau ada lagi, memang plan nak beli lebih. Keluarga di kampung memang sukakan rasa lemak buah dabai ni. Cuma aku yang tak berapa minat makan buah ni.

Insyaallah jika diberikesempatan, nanti aku upload gambar-gambar yang sepatutnya.

Semoga rakan-rakan semua enjoy.dengan liveblogging aku ni. Pasti nanti akan aku balas kunjungan kalian semua.

Doakan keselamatan dan kesejahteraan kami sepanjang perjalanan ya.

Kami bergerak dulu.

Bismillahhirrahmannirrahim..