Cintaku Pada Si Pembancuh Milo Panas

Salam sejahtera semua.

Mata belum dapat dilelapkan. Malam ni bermalam di Hotel Sri Perdana Lahad Datu. Minggu ni akan membuat kerja di Lahad Datu dan Tawau.

Fikiran asyik melayang teringatkan anak-anak dan isteri yang sentiasa disayangi dan dicintai di rumah.

Teringat..

Kebiasaannya, soalan cepu emas isteriku setiap malam adalah,

“Papa nak minuman panas?”

Australian milo

 

Aku macam biasa tak akan menolak tawaran istimewa tu. Jadi, milo panas adalah minuman rasmi waktu malam aku. Biasanya akan dihabiskan sepanjang aku online buat kerja part-time aku setiap malam.

Terasa nak minum Milo pun ada jugak ni…

Alang-alang dah bercerita pasal milo, ni kisah milo yang aku salin dari wikipedia.

 

Milo (drink)

Milo (pronounced /’maIlou/) is a chocolate and malt powder which is mixed with hot or cold milk to produce a beverage which is popular in many parts of the world. It is best taken in milk clumps. Produced by Nestlé, was originally developed by Thomas Mayne in Sydney, Australia in 1934. It is marketed and sold in many countries around the world.

Most commonly sold as a powder in a familiar green tin, often depicting various sporting activities, Milo is available as a premixed beverage in some countries, and has been subsequently developed into a snack bar and breakfast cereal. Its composition and taste differ in some countries.

1940s Nestlé Milo tin

1940s Milo tin

In 1934, Australian industrial chemist and inventor Thomas Mayne developed Milo and launched it at the Sydney Royal Easter Show. Milo began production at the plant located in Smithtown, near Kempsey on the North Coast of New South Wales. The name was derived from the famous Greek athlete Milo of Crotona, after his legendary strength.

 

Kredit Penuh: http://en.wikipedia.org/wiki/Milo_%28drink%29

33 Comments on “Cintaku Pada Si Pembancuh Milo Panas”

  1. Mcm hantar mesej ke rumah je bro.. he he… 😀
    Lain kali bawa paket 3 in 1 sama bila outstation he he

  2. dulu milo minuman wajib sebelum pergi ke sekolah..rindu utk kembali ke zaman itu.

    skrg lebih suka radix koko dr HPA. Mus pernah cuba? mmg lemak..hehe

  3. dolu2 memang suka milo, siap ratah lagi… ambil sudu colet kat dlm tin milo dan jilat.. yummy…

    tapi skrg lebih minat teh panas…. lagi pun milo dah mahal lah.. huhuhu

    1. aku kalau makan milo gitu-gitu je. boleh bersin 4,5 saat. aku pun tak tahu kenapa. alahan kot

  4. haa..biasalah saya pun akn sslu buatkan kopi/nescafe utk dia.. sslu tanpa dia pinta mmg saya dah buat awal2 lagi heee

  5. mesti si pembancuh milo tu bukan calang2 orangnya..
    1st time pula nampak tin milo klasik tu..

  6. kat rumah aku, memang milo adalah minuman rugi. anak n wife mmg sukakan milo.
    tapi aku tak kisah pun minum air apa. sapu aje

  7. ngahahha, alang2 cite pasal milo, rembat dari wiki!! haha, best gak idea malas camnie.. lenkali kalo aku tkde idea, rembat jerr dari wiki…

    btw, aku tak suka sangat milo, sebab jadik rasa mengantuk (sebab byk susu dlm milo). lebih suka kepada teh ngan kopi.. hoho

  8. Rupanya dah lama milo ni wujud dlm dunia ya.. sebaya dgn tok nenek kt.. 🙂 tp zaman diorg kecik dulu mesti susah nak dpt milo… milo ais tabur pekat2 mmg terbaek! kalau x dpt yg tu.. yg dalam kotak pun ok.. bt alas perut pagi2 sbb x smpt nak bancuh sendiri (alasan, padahal malas).. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.