Mee Bihun Laksa Sarawak Keluaran Lee Fah

Mee Bihun Laksa Sarawak

Mee Bihun Laksa Sarawak adalah makanan paling popular tempatan Sarawak yang dikenali di seluruh dunia. Namun Laksa Sarawak sudah banyak diperbagaikan variasi resipinya. Bagi saya, resipi asalnya adalah yang terbaik. Penyediaannya juga ringkas dan cepat serta mudah dimakan sesiapa sahaja.

Bagi anak jati Sarawak yang tinggal di perantauan, jika ada balik ke kampung halaman sudah pasti beberapa barangan lokal akan dibawa bersama kembali ke perantauan. Antara yang popular dan sering dikirim sebagai ole-oleh adalah seperti Kuih Lapis Sarawak, Ikan Terubuk Masin, Pes Laksa Sarawak, Gambir Sarawak dan beberapa barangan lain termasuk pakaian tradisonal, kraftangan dan perhiasan wanita.

Jika ada yang terlupa membelinya boleh juga membeli secara dalam talian seperti Lazada, Shopee dan sebagainya.

Pada hujung minggu lepas, saya dan keluarga jalan-jalan di 1Borneo Hypermall. Semasa berada di Pasaraya Giants mata saya tertarik dengan bungkusan mee berwarna merah dan biru. Sekali diamati, ianya adalah Mee Bihun Laksa Sarawak keluaran syarikat paling popular di Sarawak iaitu Lee Fah.

Mee Bihun Laksa Sarawak
Mee Bihun Laksa Sarawak

Syarikat Lee Fah, Sarawak.

Bagi anak Sarawak, siapa yang tidak kenal Lee Fah. Baik anda malu! Banyak produk makanan berasaskan mee dikeluarkan oleh syarikat ini.

Mee Bihun Laksa Sarawak
Produk popular keluaran Lee Fah.

Saya membeli dua bungkus mee laksa tersebut dan isteri sekadar untuk mencuba sahaja. Sampai sahaja di rumah, isteri terus memasak sebungkus mee laksa dan dihidangkan tanpa menu tambahannya.

Kami jarang makan mee segera. Ternyata, sebungkus mee itu hampir tidak dapat dihabiskan oleh kami berdua. Nasib baik ada anak-anak yang mahu makan mee ini.

Pada pendapat saya, rasa Laksa Sarawaknya memang ada dan cukup menyelerakan.  Namun, jika anda mahukan ‘aksesori’ menu yang lengkap seperti taugeh, isi dada ayam, telur dadar dihiris halus dan sebagainya anda perlu tambah sendiri. Jika mahukan rasa berlemak lebih, anda juga boleh tambahkan santan.

Sebagai kesimpulannya, kami sekeluarga sukakan mee ini dan ianya mudah disediakan. Saya sendiri tidak sempat mengambil gambar semasa mee dihidangkan. Lapar..

About Encik Mus

Nama saya Encik Mus sebagai penulis blog ini. Penulisan dalam blog ini adalah pandangan peribadi saya dan tidak dibenarkan menerbitkan semula kandungan blog ini di media yang lain tanpa kebenaran saya. Sebarang pertanyaan boleh anda buat melalui halaman "Hubungi Saya". Terima kasih.

View all posts by Encik Mus →

7 Comments on “Mee Bihun Laksa Sarawak Keluaran Lee Fah”

  1. Husband dulu belajar denkat unimas memang suka sangat makan laksa sarawak. Tapi duduk kuantan ni memang tak jumpa la laksa sarawak. Boleh la try cari nanti. 😊

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.