Tusan Cliff, Batu ‘Kepala Kuda’ Di Miri, Sarawak

Tusan Cliff sudah berapa kali dalam perancangan untuk dilawati akhirnya kami sampai juga ke sana. Kisah ini sudah berlalu beberapa bulan yang lepas semasa perjalanan balik semula selepas beraya dari Kuching Sarawak. Lama juga artikel ini disiapkan namun sering kali tergendala kerana tugasan harian yang cukup banyak. Terleka dengan kerja hakiki sehingga blog ini hampir dilupakan.

Lokasi Tusan Cliff

Lokasinya terletak di Pantai Tusan, Jalan Pesisir Pantai Miri-Bekenu kira-kira 40km perjalanan dari Bandaraya Miri, Sarawak. Perjalanan ke sana melalui Jalan Samalaju Miri – Bintulu.

Oleh kerana lokasinya agak jauh dari bandar Miri, detinasi ini tidak sepopular Tanjong Lobang dan Luak Esplanade dan beberapa destinasi menarik yang lain di Miri namun ia semakin dikenali ramai.

Kepala Kuda & Fenomena  ‘Blue Tear”

Tusan Cliff juga dikenali dengan batu ‘Kepala Kuda’ kerana gerbang yang terbentuk seakan-akan kepala seekor kuda yang sedang menunduk minum di laut.

Tusan Cliff, Miri, Sarawak (12)

Pantai ini semakin popular sejak  fenomena “blue tears” iaitu laut seaakan ada lampu berwarna biru tular di media sosial beberapa kali sebelum ini.

The “blue tears” phenomenon, also called “bio-luminescence” that occurs when micro-organisms in the water are interrupted by oxygen to produce a bright blue light on the beach. – freemalaysiatoday.com

Blue Tear at Tusan Cliff
Blue Tear – Image via raudhatuljannah9597

Apa Yang Perlu Anda Tahu Sebelum Ke Tusan Cliff?

Persoalan ini perlu anda ketahui jawapannya.

Simpang ke Pantai Tusan – simpang masuk yang berada di selekoh  boleh menyebabkan anda terlepas simpang. Anda perlu masuk ke simpang dan melalui ladang kelapa sawit sebelum sampai ke Pantai Tusan.

**PALING PENTING** Jadual air pasang-surut – Jika anda berhajat hendak bergambar di gerbang Tusan Cliff, ianya boleh dibuat semasa air surut sahaja. Jika air pasang, lupakan hajat anda kerana anda tidak dapat ke sana.

Keadaan Cuaca – Tiada tempat berlindung sekiranya anda berjalan kaki ke gerbang Tusan Cliff dan ianya memakan masa lebih kurang 15 minit. Cuaca panas/hujan sudah pasti membuatkan anda tidak selesa. Jika angin kuat, elakkan memasang payung. Sudah pasti payung anda akan rosak.

Tebing Tinggi – Jika anda ke sana bersama anak-anak kecil, pastikan keselamatan mereka sentiada dalam perhatian anda. Tebing tinggi perlu dituruni untuk sampai ke gerbang Tusan Cliff. Batuan yang licin perlu anda perhatian dalam setiap langkah samaada naik atau turun supaya anda tidak terjatuh dari tebing.

Tusan Cliff, Miri, Sarawak (1)
Kelengkapan Kamera – Jangan lupa bawa kamera atau telefon bimbit anda untuk merakam kenangan anda di gerbang Tusan Cliff. Jika terlupa, jaraknya agak jauh dari tempat parkir kenderaan dan agak memenatkan jika anda balik semula mengambil kamera yang tertinggal.

Apa yang anda boleh buat di Pantai Tusan?

Ambil Gambar – Memandangkan anda sudah berada di sini, jangan lupa ambil gambar berlatar belakangkan gerbang Tusan Cliff yang popular. Ianya pasti menjadi kenangan yang indah ketika anda berada di Sarawak, khususnya Miri.

Tusan Cliff, Miri, Sarawak (14)

Makan dan Minum – Ais krim dalam buah kelapa amat popular di sini. Anda kena mencubanya sendiri. Namun saya lebih suka meminum air kelapa sahaja untuk menghilangkan dahaga selepas penat berjalan kaki jauh menuju ke gerbang Tusan Cliff.

Tusan Cliff, Miri, Sarawak (7)

Vandalisma Yang Menyakitkan Mata

Tusan Cliff, Miri, Sarawak (16)

Cuba anda perhatikan gambar di atas, contengan pada dinding gerbang mencacatkan pemandangan cantik di sini. Semoga semua yang datang ke sini menjaga kebersihan dan elakkan melakukan vandalisma.

Album Gambar (Slide)

Tusan Cliff, Miri

Video Tusan Cliff (via Youtube)

 

p/s: Sila share jika bermanfaat.

About Encik Mus

Nama saya Encik Mus sebagai penulis blog ini. Penulisan dalam blog ini adalah pandangan peribadi saya dan tidak dibenarkan menerbitkan semula kandungan blog ini di media yang lain tanpa kebenaran saya. Sebarang pertanyaan boleh anda buat melalui halaman "Hubungi Saya". Terima kasih.

View all posts by Encik Mus →

10 Comments on “Tusan Cliff, Batu ‘Kepala Kuda’ Di Miri, Sarawak”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.