Memandu Untuk Balik Kampung

Alhamdulillah. Baru sahaja lepas.bersahur. Waktu imsak di sini kalau mengikut jadual waktu berbuka phasa dan imsak yang disediakan Jakim adalah pada pukul 5.05 pagi.

Barang-barang sudah dimasukkan dalam kenderaan sejak semalam lagi. Cuma sekarang perlu buat ‘final check’ takut-takut ada yang tertinggal.

Tekanan angin tayar, air,  minyak dan lampu pada kenderaan sudah sedia diperiksa semalam. Hendak memulakan perjalanan jauh semuanya  harus diperiksa terlebih dahulu. Sekarang semuanya terserah kepada gaya pemanduan kita sahaja. Hendak perlahan atau sebaliknya.

Jarak perjalanan yang bakal.ditempuh sekejap lagi melebihi 300km dan dianggarkan mengambil masa 5-6 jam. Bagi aku, setiap pekan yang dilalui seperti Pekan Lachau, Pekan Sungai Tengang dan Bandar Serian. Setiap tempat pasti ada yang menarik.

Misi utama hari ini adalah mencari Buah Dabai. Semalam aku dah beli.setengah kilo. Harga sekilo pula adalah RM18.00. Kalau ada lagi, memang plan nak beli lebih. Keluarga di kampung memang sukakan rasa lemak buah dabai ni. Cuma aku yang tak berapa minat makan buah ni.

Insyaallah jika diberikesempatan, nanti aku upload gambar-gambar yang sepatutnya.

Semoga rakan-rakan semua enjoy.dengan liveblogging aku ni. Pasti nanti akan aku balas kunjungan kalian semua.

Doakan keselamatan dan kesejahteraan kami sepanjang perjalanan ya.

Kami bergerak dulu.

Bismillahhirrahmannirrahim..

One Comment on “Memandu Untuk Balik Kampung”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.