Mengidam Membuat Kuih Pulut Panggang

Gambar Resipi Pulut Panggang Sedap

Ibu mengandung memang tidak dapat dipisahkan dengan mengidam. Itulah hakikatnya. Pernah juga saya sendiri seakan-akan mengidam, nak makan macam-macam, padahal isteri yang mengandung. Isteri pula yang ‘kepelikan’ melihat insiden ini.

Semalam semasa balik dari kerja, saya melihat kelibat isteri mengelap daun pisang. Saya pun agak hairan juga, daun pisang itu saya beli minggu lepas untuk membakar ikan sardin yang dibeli di Tamu Ahad Pekan Tuaran.

Kakak yang menjual daun pisang pula tidak mahu daun pisang dibeli sedikit dan kena beli yang sudah dibungkus/gulung seikat berharga RM2. Orang dah jual begitu, kenalah beli juga.

Daun pisang yang banyak lebih itulah mendatangkan ‘mengidam’ kepada isteri.¬† Dia berkata hendak membuat kuih pulut panggang. Sayang katanya banyak daun pisang yang lebih dan membazir kalau dibuang.

Kebetulan pula, ada beras pulut dalam laci di dapur.

Saya fikirkan dia mengidam mahu makan, tapi dia mengidam nak membuat kuih pulut panggang pula. Hairan saya..

Saya pun menolong dia menyemat pencukil gigi untuk menahan hujung daun pisang. Kalau di kampung, sebelum membuat kuih begini, biasanya akan mengambil daun kelapa untuk dibuat lidi. Penjual kuih sekarang pula, ramai yang menggunakan ‘stapler’untuk menggantikan lidi.

Gambar Resipi Pulut Panggang Sedap 2
Pulut panggang dijamin sedap.

Alhamdulillah, memang sedap kuih pulut panggang air tangan isteri. Anak-anak pun suka.

Untung kerana sendiri yang membuat, saiznya pula boleh dibuat semahu hati. Buat besar, makan dua biji pun dah kenyang.

Kandungan isteri sudah masuk bulan ke-6. Memang saat-saat begini tempoh membuat persediaan untuk menerima ahli baru dalam keluarga.

 Semoga semuanya dilindungi dan dipermudahkan Allah swt.

About Encik Mus

Nama saya Encik Mus sebagai penulis blog ini. Penulisan dalam blog ini adalah pandangan peribadi saya dan tidak dibenarkan menerbitkan semula kandungan blog ini di media yang lain tanpa kebenaran saya. Sebarang pertanyaan boleh anda buat melalui halaman "Hubungi Saya". Terima kasih.

View all posts by Encik Mus →

3 Comments on “Mengidam Membuat Kuih Pulut Panggang”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.