Pengalaman Menemani Isteri Bersalin

Salam kawan-kawan semua,

Hari ini adalah hari ke 2 usia anak ke tiga aku. Semalam aku menjemput mereka dari hospital untuk dibawa balik ke rumah.

Seperti kelahiran anak sebelumnya, shift menjaga baby pun bermula.

Berbalik kepada tajuk.

Sebagai seorang anak, jika dia melihat penderitaan seorang ibu melahirkan anak, pasti anak itu akan menghargai pengorbanan ibunya..

Sebagai suami, lihatlah betapa tingginya pengorbanan isteri kerana bertarung nyawa untuk kelahiran zuriat penyambung keturunan kita.

Bagi aku, berkesempatan untuk menyaksikan dengan mata sendiri anak ketiga aku lahir, susah nak aku gambarkan perasaan aku ketika itu.

Tak terungkap kata-kata. Aku tergamam. Cuma tangan sahaja mengusap dahi isteri dan sesekali meminta isteri ikut apa yang diajar masa kursus Father Friendly.

2 kelahiran lepas aku kerugian kerana tidak berkesempatan melihat anak di lahirkan.

Sebenarnya aku fobia dengan darah. Aku kuatkan semangat untuk temankan isteri bersalin. Mungkin kerana situasi masa itu, rasa fobia itu hilang.

Melihat anak telah selamat lahir. Aku rasa bersyukur ke hadrat Illahi.

Pengalaman menemani isteri bersalin adalah pengalaman baru yang patut aku ulangi jika ada kelahiran anakku pada masa akan datang.

Anda yang bakal menimang cahayamata, temankanlah isteri bersalin! Bagi semangat kepadanya! Tapi sebelum tu, ikuti kursus Father Friendly!

Terima kasih Nur Fatihah Binti Chuan!

44 Comments on “Pengalaman Menemani Isteri Bersalin”

  1. ni ke baby nye? comel nye. geram tgk baby baru lahir. tgk pengorbanan isteri yg melahirkan mmg syahdu kan. apetah lg bile diri sendiri yg merasai sakit nk bersalin tu, pastu anak balas ngan mcm2 mende… huhuh

  2. pengalaman dapat lihat sendiri kepala baby keluar dari rahim ibunya sungguh menakjubkan bro….tak terkata…btw tahniah dan semoga makin murah rezeki

  3. bestnya dpt tgk sndri baby lahir, walaupun takut dgn darah..
    mcm daku ni tak tahu la hubby ada ke tak waktu bersalin anak pertama nanti..sedang menunggu hari je ni..

  4. Saya berpeluang menemani isteri melahirkan anak yang sulung sahaja. Yang kedua tak sempat kerana sedang belajar. Yang ketiga pula jururawat hampas. Dah bersalin baru cakap. huhu

  5. salam.. Tahniah dgn kelahiran anak baru..
    Segala Pengorbanan isteri harus lebih dihargai…
    Kirim salam sayang kepada isteri dan anak2…
    Tahniah.

  6. salam bro… tahniah waaaaaa.. lama hanc tak muncul ek….. rinduuu sis sekali.. kirim salam ar….

    1. @hanc,
      salam..
      hanc seperti dah tak sudi ke sini lagi..
      kakak kirim salam untuk hanc juga..

    1. @TMUkmkd,
      sebenarnya saya takut darah..
      tapi tak tahulah.. semua perasaan cuak/takut hilang bila melihat kelahiran anak..

  7. mesti bila tengok isteri sakit nak melahirkan rase sayang yang teramat bila melihat wajah isteri..betoi tak??hehe

  8. Tahniah bro,
    aku belum pernah lagi pengalaman sambut anak sendiri..
    kawen pun belum..hehe gatal lak rasa..:)

    1. @Kreuger,
      pastikan temankan isteri di dewan bersalin.
      bagi semangat dan kata-kata perangsang!

  9. tahniah atas kelahiran cahaya mata yg ke 3. juga tahniah memberanikan diri menemani isteri melahirkan. tak semua kaum suami berani tau…

  10. waaa…. best.. insyallah lepas ni aku pulak. owh tak sabar weh… walau apapon tetap bersyukurrr~

  11. Tahniah dengan kelahiran anak ke-3 ya…
    Minta maaf bahasa melayu saya kurang pandai.
    Ada beberapa pertanyaan mengena dengan post tuan ni. Apa lah itu Father Friendly macam mana nak ikut program tu? Bila nak melahirkan kat hospital likas, ada kah qta perlu book dia punya wad? Siapa2 yg sebaiknya qta hubungi kat hospital tu.
    Boleh lah kiranya berbagi informasi dengan saya, saya ni bkn org tempatan, tp tinggal kat menggatal. Suami kerja dengan kerajaan. Due Date lg bulan June. Jd nak buat apa2 cadangan lah. Klo boleh ber-email dengan saya di retnowulandarisiti@gmail.com. Terima Kasih.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.